top of page
Son Paylaşımlar
Tanıtılan Yazılar

BEBEKLERDE GİYSİ SEÇİMİ


Bebek giysileri için alışverişe çıktığımızda rengarenk, boncuklu ponponlu ,dantelli fırfırlı göz alıcı pek çok çeşitle karşılaşırız. Peki ihtiyaçlarımızı belirlerken ve seçim yaparken nelere dikkat etmeliyiz ?


Doğum öncesi alışverişe çıkmışsak muhtemel doğum kilosu göz önünde tutulmalı, ilk aylarda büyümenin çok hızlı olacağı göz önünde alınmalı , sadece ilk 1 ayda kullanabileceği giysiler fazla sayıda alınmamalı, ayrıca gelebilecek hediyeler de hesaba katılmalıdır.


Daha sonraki dönemler için özellikle ek gıdalar döneminde sık kirlenebileceği göz önünde tutularak daha fazla sayıda günlük giysi alınabilir. Doğum yapılacak mevsim ve aldığımız giysinin kullanılacağı aylardaki hava şartları göz önünde bulundurulmalıdır.


Alınacak giysilerin görsel cazibesinden çok kumaşının cinsi, kalitesi, dikişleri, kolay giydirilip çıkarılabilmesi, yıkanmaya uygun olması, alerjik olmaması, bebeğin içinde rahat hareket edebilmesi gibi özellikler tercihlerimizi belirlemelidir.


Bebek kumaşı yumuşak, hava geçiren , teri emen tercihen pamuklu veya doğal malzemelerden üretilmiş,renkli ise kaliteli ve çıkmayan boyaların kullanıldığı bir kumaş olmalıdır.


Dikişleri bebeği rahatsız etmemeli, tüylü olmamalı, boncuk , ponpon, pul gibi kopup bebeğin ağzına burnuna kaçabilecek süsleri olmamalıdır. Aynı şekilde kolay giyilip çıkarılacak şekilde boyun kısmı geniş, esnek veya yandan çıtçıtlı olmalıdır.


Bebeğin boynuna dolanabilecek uzun ipler sakıncalıdır. Kolay giyilip çıkartılabilmesi için boyundan aşağı kadar rahat açılan fermuar veya çıtçıtla açılabiliyor olmalı, bası ile rahatsızlık verebilecek düğme,dantel ,dikiş, etiket olmamalıdır.


Kıyafet alınırken etiketinde yazılanlar okunmalı ulusal ve uluslararası standartlara uygunluğu gözetilmelidir (Eko-Tex standart 100 gibi) . Yünlü giysiler özellikle alerjik yapılı çocuklarda tercih edilmemelidir.


Giysi bebeği sıkmamalı, hareketlerine engel olmamalıdır. Giysilerin sık kirlenmesi beklenen dönemlerde yıkanmaya dayanıklı ve kolay temizlenebilen yapıya sahip kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmelidir.


Alınan yeni giysiler mutlaka yıkanıp ütülendikten sonra giydirilmelidir.

Bebeğin giysi kalınlığının ölçüsü bizlerin aynı ortamda rahat ettiği giysi kalınlığının en çok bir kat fazlası olabilir.


Yeni doğan döneminde el ayak baş ısı kaybına daha az dayanıklı oldukları için örtülmelidir.


Ayakkabılar ayağın hareketlerini kısıtlamayacak şekilde esnek yumuşak malzemeden yapılmış olmalı, boyası çıkmamalı, ayağı sıkmamalı, bağcıksız ve kolay giydirilip çıkartılmalıdır.


Yürüme döneminde evde mümkün olduğunca ayakkabı giydirilmemeli, hareket ederek ayak kaslarının güçlenmesine izin verilmelidir.

bottom of page