top of page
Son Paylaşımlar
Tanıtılan Yazılar

Meningokok Aşıları Hakkında Bilgilendirme

Menenjit; bakteriler,virüsler vb. mikroorganizmaların vücudumuza solunum,sindirim , cilt gibi yollarla girdikten sonra kan yoluyla beyin zarımıza ulaşması ile oluşan ağır,ölümcül ya da sakat bırakabilen bir hastalıktır. Her yaşta görülebilmesine karşın ilk 5 yaşta özellikle bakteriyel menenjitler ağır bir seyir gösterir. En sık görülen bakteriyel menenjit etkenleri h. İnfluenza, pnömokok ve meningokoklardır. Bunlardan meningokok dışındakiler son 10 yıldır Sağlık Bakanlığının aşılamaları ile neredeyse yok denilecek kadar azalmıştır. Meningokok ise giderek artmıştır ve pek çok alt suşa sahiptir. Bizim coğrafyamızda A,C,Y,W135 ve B en sık karşılaşılan etkenlerdir. Son yıllarda B serogrubu dışındaki 4 etkene karşı aşılar sağlık bakanlığı rutin programında olmasa da yapılmaktadır. Son yapılan araştırmalar göstermektedir ki Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de özellikle ilk 1 yaşta B tipi ön plana çıkmakta ve ağır sepsis ve menenjitlere yol açmaktadır. Dünyada halen 41 ülkede yapılmakta olan ve rutin aşılama programlarına da giren B tipi aşı BEXSERO adıyla artık ülkemizde de bulunmaktadır. Daha önce 4 lü meningokok aşılarını yaptığımız özellikle de 5 yaş altı bütün çocuklara 2 aydan itibaren bu aşının da yapılmasını öneriyoruz.

Bu aşı için önerilen aşı şeması 3-5-7-13. Aylarda olmak üzere 4 doz olmasına karşın ,3-5-13. Aylar olmak üzere 3 dozluk aşılama da mümkündür. 2-10 yaş arası 2 ay arayla 2 doz , 10 yaş üzeri 1 ay arayla 2 doz uygulanabilir.Özellikle Avrupada yaygın olduğu için Avrupa seyahati yapanlara öncellikle önerilir.

Aşı yerinde kızarıklık şişlik, ilk 1 gün ateş dışında ciddi yan etkileri beklenmez. Bunlar da parasetamol içeren ateş düşürücülerle kolay kontrol edilebilir.

Bu aşı da sağlık bakanlığı rutin bağışıklama programında henüz yoktur. Doz bedeli 2019 Şubat ayı itibari ile 326 TL dir. Özel sağlık sigortaları tarafından karşılanır.

Sağlıkla kalın….

Uz.Dr. Arif Canan

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm.

bottom of page