top of page
Son Paylaşımlar
Tanıtılan Yazılar

BEBEKLERDE GÜNEŞTEN KORUNMA


Dünyamızın ana enerji kaynağı güneş, ışınları ile dünyayı aydınlatır, ısıtır canlılık için gerekli temel enerjiyi üretir. Bebeklerde de kemik gelişimi ve başka pek çok önemli işlevi olan D vitamini sentezi için gereklidir .Ancak kontrolsüz ve yoğun güneş ışığına maruz kalma ciltte yanıklar, erken cilt yaşlanması, deri kanserleri, gözde katarakt gelişimi ve retina hasarları gibi istenmeyen etkilere de yol açar. Bebeklerin cildi yetişkinlerden daha savunmasız olması ve ülkemizin güneş ülkesi olması nedeni ile anne babaların güneşten doğru yararlanmayı bilmeleri gerekir. Bu konuda anne babalara önerilerimiz:

*İlk 6 ayda güneşe direkt maruziyete engel olmaya çalışalım

*Bu amaçla saat 10-16 arası dönem dışarıda olmayalım

*Geniş tenteli bebek arabaları, geniş siperlikli kulakları koruyan şapkalar, yumuşak pamuklu, sıkı dokunmuş giysiler, ultraviyole süzen uygun gözlükler kullanalım.

*Bulutlu havalarda da yine zeminlerden yansıyan ışınlarla da aynı etkiler görülebileceğinden korunma tedbirlerini devam ettirmeli

*Riskli saatler dışında da günde 10 dakika, yüz el ve ayaklarından güneş ışığı alması yeterli olur.

*Daha büyük çocuklarda ise yine riskli saatler dışında 20 dakikalık toplam güneş ışığı yeterlidir.

Bu süreler maruziyet için güneş koruyucular gerekmez.

*Tatil, seyahat gibi nedenlerle daha uzun süreler güneşe çıkacaksa gölgede tutmaya uygun giysi ,şapka, gözlüklerle korumanın yanı sıra güneşin ultraviyole A ve B her iki etkilerini de süzen güneş koruyucu 30 faktör ve üzeri kremler kullanılmalıdır.

*Güneş kremleri güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmeli, 2-3 saatte bir yenilenmelidir.

Uzm. Dr. Arif Canan


bottom of page