top of page
Son Paylaşımlar
Tanıtılan Yazılar

ÇOCUKLAR VE EV KAZALARI


Bebeğiniz büyüdükçe hareket kabiliyeti artar,çevreyle ilişkisi gelişir,aynı zamanda ev kazaları riski de başlar.Beslenmesine,bakımına,büyüme ve gelişmesine, aşılarına ,kontrollerine özen gösterdiğimiz bebeğimiz çok kısa bir ihmal sonucu ciddi tehlikeler yaşayabilir.

Genellikle bebekler 5. aydan itibaren yatırıldığı yerde dönme hareketlerini başarırlar, ellerini kullanarak cisimleri tutup çekerler,her şeyi ağza götürme eğilimindedirler.Bu yüzden 4-5 aydan itibaren bebekleri yüksek yerlerde yalnız bırakmamak gerekir,düşmeler başlar.Başlarına yakın yerlerde ağzına burnuna gözüne sokabileceği cisimler bırakmamak,küçük parçalara ayrılabilen,oyuncaklar almamak uygundur.Sehpa ve masalardan sarkan örtüleri üstündekilerle beraber çekerler,örtüleri kaldırmamız yararlı olur.

Büyüdükçe yuvarlanmalar artar,emekleme ve daha sonra yürümeye geçilir.Artık hem bulunduğu ortamı hem de tüm evi kontrol altında tutmanız gerekir.Kırılacak kesebilecek batabilecek cisimler ortada bırakılmamalıdır.Sert sehpa köşeleri olmamalı ya da önlem alınmalı,halı kıvrımları,kaygan zeminler olmamalı,ütü,çaydanlık gibi sıcak cisimlere ulaşması engellenmelidir.

Çocukların bir yaş sonrası merak ve çevreyi keşif dönemidir.Hem pek çok şeye gücü yetecek kadar büyüktür,hem de neden bir şeyi yapmaması gerektiğini anlatsak da anlamayacağı kadar küçüktür.(Anne-babaların tavuk kovalama pozisyonunda olduğu dönem)Her şeye hayır dersek de huysuz hırçın bir çocuk yetiştiririz.En iyisi ortamı uygun bir şekilde düzenlemek,inatlaşmadan ilgiyi başka noktalara yöneltmek ve onunla kontrolümüz altındaki ortamlarda uzun oyunlar oynamaktır.Bu dönemlerde düşmeler,çarpmalar, yanıklar,zehirlenmeler daha sık başımıza gelir.

Parmaklarının sıkışabileceği çekmeceler,tırmanabileceği yüksek yerler,ulaşabileceği parmaklıksız pencereler,kontrolsüz merdivenler,dengesiz yerleştirilmiş devrilebilecek dolap-televizyon sehpası gibi eşyalar,korunaksız elektrik prizleri olmamalıdır.Mutfak özellikle sıcak su yanıkları,kesi yaralanmaları fırına temasla el yanıkları için elverişli bir ortamdır.Uygun dizayn edilmelidir.

Zehirlenmeler açısından; çamaşır suyu tuz ruhu deterjan gibi temizlik malzemeleri çocuğun ulaşabileceği yerlerde olmamalı, (temizlik yaparken telefon gelmesi gibi bir zaman aralığında bile) sıvı deterjan,alkol gibi sıvılar ilaç yada içecek şişelerine benzer şişelerde ve ilaçlarla aynı dolaplarda tutulmamalıdır.İlaçlar,haşereler için kullanılan kimyasal maddeler çocukların ulaşamayacağı yerlerde olmalı,ilaçlar bebeklere verilirken doğru kutu doğru ilaç olduğundan emin olarak verilmelidir.

Bir başka risk de aspirasyon yani solunum yollarına yabancı cisim kaçmasıdır.Her şeyi ağızlarına götürme eğilimi ve daha çok yatay pozisyonda olmaları nedeni ile çocuklarda bu risk daha fazladır.Özellikle bir yaşa kadar kabuklu kuru yemişler verilmemeli küçük ve ya parçalara ayrılabilen oyuncaklar vermemeli beslenme dik veya dike yakın pozisyonda yapılmalıdır. Ev kazaları risklerini artırdığı düşünüldüğü için yürüteç önerilmez ya da kısa süreler çok kontrollü önerilir.

Motorlu taşıtlarda güvenliği sağlamak amacıyla 1 yaş veya 9 kg a kadar arkaya bakar pozisyonda konduğa kemerle fixe edilen hareketli koltuklar,1-4 yaş arası 18 kg a kadar öne bakan yine hareketli koltuklar,4 yaş sonrası da sabit çocuğu arabaya fixe eden koltuklar önerilir.

bottom of page